De nieuwe Gasketelwet heeft ook gevolgen voor u..

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid overlijden elk jaar tientallen mensen door koolmonoxidevergiftiging en raken honderden mensen gewond. In ongeveer de helft van de gevallen is de cv-installatie de oorzaak. Daarom is sinds 1 april 2023 de Gasketelwet in werking getreden. Het doel: veiliger installaties en minder slachtoffers. 

Gecertificeerde monteurs 

De Gasketelwet geldt voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties zoals cv-ketels, gashaarden en geisers. De wet bepaalt dat monteurs en bedrijven gecertificeerd moeten zijn om deze installaties te plaatsen, onderhouden of repareren. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide (CO) omlaag gaat.  

Bedrijven die na 1 april 2023 geen geldig certificaat hebben, mogen deze werkzaamheden dan niet meer uitvoeren en zijn in overtreding wanneer ze dat wel doen. Ook wie opdracht geeft aan een niet gecertificeerd bedrijf, is dan in overtreding. Dat betekent dat opdrachtgevers zoals woning- en gebouweigenaren, maar bijvoorbeeld ook huurders en verhuurders, er goed op moeten letten dat ze een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Natuurlijk hoeft u zich daar bij HITECH installaties geen zorgen over te maken. 

HITECH installaties onderhoud Reeuwijk Yoeri Hogendoorn

Rookmelders  

 

Een ander punt van aandacht zijn de rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 zijn die verplicht. Voor nieuwbouwhuizen is dat al zo sinds 2003, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. En ook in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt moet een rookmelder hangen. 

Wanneer u vanaf 1 juli 2022 geen rookmelders hebt, riskeert u een boete van de gemeente. Bovendien kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren na brand in een huis zonder voldoende rookmelders.

Wilt u graag meer weten over de Gasketelwet of heeft u vragen over uw cv-installatie i.c.m. de Gasketelwet? Neem dan contact met ons op via dit formulier of bel 0182 761 962. 

Wij willen u ontzorgen door het beheer van de technische en sanitaire installaties. Hiermee blijft de installatie in optimale conditie met een zo gunstig mogelijk energieverbruik en met de laagst mogelijke onkosten. Als er zich problemen voor doen, wilt u 1 aanspreekpunt voor een snelle afwikkeling en ontzorging. Om u die garantie te kunnen bieden, werken wij met onder andere met preventieve onderhoudscontracten, vraagt u gerust naar de verschillende pakketten.

 

Ook kunt u ons 24 uur per dag inschakelen bij problemen, en zorgen wij voor de juiste oplossing!